Wykonanie
30 maja 2014Wiejskie ziemniaczki z
jajkiem sadzonymSkładniki :( Na 2 porcję)10 średnich
ziemniaków( ja miałam
młode)1 długie pętko ulubionej
kiełbasy200g g.
słoniny1
cebula3 ząbki
czosnku2-4
jajka w zależności od apetytu2 łyżki
masłaposiekany
koperekchili ,
curry ,
przyprawa do dań z
ziemniakówsól ,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać umyć ,zostawić w całości lub przekroić na pół , gotować do miękkości z dodatkiem
soli.
Kiełbasę ,
słoninę oraz obraną
cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek obrać pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła przesmażyć chwilkę pokrojone składniki.Ugotowane
ziemniaki odcedzić , osuszyć nad ogniem przełożyć na patelnię , dodać kolejną łyżkę masa , oprószyć
przyprawami.Wszystko razem wymieszać , smażyć do zarumienienia się składników.W
między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę
oleju , usmażyć
jajka sadzone ( wbić
jajka na patelnię , smażyć na małym ogniu pod przykryciem) , oprószyć
solą i
pieprzem.Gotowe
ziemniaki rozdzielić na porcję , posypać posiekanym
koperkiem , podawać z
jajkami.Danie można podać z
kubkiem maślanki lub
zsiadłego mleka.SmacznegoPost navigation← Kremowy , delikatny i niezmiernie aromatyczny krem z sezonowych świeżych warzyw. Jego smak sprawia że trudno oderwać się od talerza. Zajadała się nim ze smakiem nawet moja roczna córcia. Jego plusem jest także prostota i szybkość przygotowania.Danie dla wielbicieli wybornych , wyszukanych i niezwykle delikatnych smaków. →