ßßß Cookit - przepis na Ryż:

Ryż:

nazwa

Wykonanie

19 maja 2014
Szaszłyki drobiowo-warzywne podane ze smażonym ryżem curry
Składniki:
Na 7-8 szaszłyków( 2-3 porcję):
1 podwójna pierś kurczaka
7 pomidorków koktajlowych
7 małych pieczarek
1 cebula czerwona
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
sól , pieprz , przyprawa do kurczaka , czosnek granulowany.
7 patyczków do szaszłyków
Ryż:
200 g.ryżu białego (2 saszetki)
1 cukinia
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
Przygotowanie:
Szaszłyki: Mięso umyć ,osuszy pokroić w średnią kostkę , oprószyć przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym.
Warzywa umyć ,cukinię pokroić w pół plasterki ( ok 1cm.) , paprykę w kostkę.
Na patyczki od szaszłyków nabijać składniki w dowolnej kolejności np. mięso , cebula , cukinia, mięso ,papryka ,pomidor , pieczarka , mięso.
Każdego szaszłyka oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzać patelnię grillową smażyć szaszłyki po ok 5. min na wolnym ogniu z każdej strony.
Ryż: W między czasie ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Wyjąć z torebeczek.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć cukinię do zmięknięcia.
Po tym czasie na patelnię wrzucić ryż , doprawić curry , chili , solą i pieprzem.
Smażyć całość ok 5 min co jakiś czas mieszając mieszając. ( Aż ryż zacznie brązowieć)
Grillowane szaszłyki podawać w towarzystwie smażonego ryżu same lub z ulubionym sosem czy lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego
Post navigation
← Uwielbiam młodą kapustę i gdy się pojawia staram się wykorzystać ją na różne sposoby by poznawać nowe smaki. W tym wydaniu przypomina mi smak tradycyjnych gołąbków :)
Świetna przekąska na zimno do przygotowania w parę chwil. Idelnie sprawdzi się na większych i mniejszych przyjęciach , imprezach czy piknikach. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/grillowane-szaszlyki-w-polaczeniu-z-wyrazistym-w-smaku-smazonym-ryzem-stanowi-wysmienite-i-syte-danie-obiadowe-smakuje-podane-za-rowno-na-cieplo-jak-i-zimno