ßßß Cookit - przepis na Delikatne , rozpływające się w ustach kiełbaski pełne witamin.Idealne dla małych dzieci jak i dorosłych , osób dbających o linię i na diecie .Przygotowując jednak kiełbaski maluszkom radzę ominąć lub zmniejszyć ilość soli i pieprzu.

Delikatne , rozpływające się w ustach kiełbaski pełne witamin.Idealne dla małych dzieci jak i dorosłych , osób dbających o linię i na diecie .Przygotowując jednak kiełbaski maluszkom radzę ominąć lub zmniejszyć ilość soli i pieprzu.

nazwa

Wykonanie

21 lutego 2015
Składniki:
( Wyszło mi 6 średniej wielkości kiełbasek)
400g. cielęciny ( ja miałam mostek cielęcy)
400g. świeżych liści szpinaku
1 karzerka namoczona w mleku i odciśnięta
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek
Przygotowanie:
Cielęcinę myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
Liście szpinaku , myjemy , osuszamy dodajemy do mięsa wraz z odciśniętą kajzerką oraz natką pietruszki.
Całość mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy mięsno-szpinakowej dodajemy jajko , śmietanę , bułkę tartą oraz przyprawy.
Wyrabiamy rękoma jednolita masę.
Folię spożywczą dzielimy na 6 prostokątów , w dłoni formujemy kiełbaski.
Każdą kładziemy na krawędź foli , zwijamy w roladkę , końce szczelnie związujemy ” robiąc cukierka”
W garnku zagotowujemy wodę , wrzucamy kiełbaski na wrzątek , gotujemy 20 min. od wypłynięcia na wierzch co jakiś czas przekręcając kiełbaskę na drugą stronę.
Ugotowane , wyjmujemy z wody , odwijamy z foli.
Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem plastra cytryny do skropienia kiełbasek w obu wersjach bardzo dobrze smakują.
Ja podałam na ciepło z kaszą kuskus z dodatkiem tartej marchewki.
Smacznego
Post navigation
Wytrawne słodko-ostre muffiny. Danie dla osób wymagających oryginalności w kuchni. Jest przy nich o wiele więcej pracy niż przy standardowych muffinach lecz smak wynagradza czas przygotowania. Lekko ostre ciasto muffinek z kroplą musu w środku i dużą porcją słodkiego,zapieczonego ziemniaka na wierzchu. Danie wytrawne a tak bardzo oryginalne. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatne-rozplywajace-sie-w-ustach-kielbaski-pelne-witamin-idealne-dla-malych-dzieci-jak-i-doroslych-osob-dbajacych-o-linie-i-na-diecie-przygotowujac-jednak-kielbaski-maluszkom-radze-ominac-lub