Wykonanie
Czarna
rzepa należy do tej samej grupy warzyw co
rzodkiewka. Poprawnie
rzepa to nie
rzepa a „czarna rzodkiew”Znana jest od czasów Egipcjan i przez wszystkie stulecia bardzo popularna. Korzeń
rzepy zawiera witaminy z grupy: A, B, C oraz pierwastki: potas, magnez, cynk, wapń. Czarna
rzepa bogata jest w izosiarkocyjaniny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz fitoncydy tzw. prebiotyki, wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze.Jednym słowem, kto nie lubi
rzepy powinien polubićJeśli chodzi o sam zapach, to słyszałam, że odrobina
miodu dodana do
rzepy neutralizuje nieprzyjemną woń… ja nie próbowałam tego sposobu – lubię zapach
rzepy… a samą
rzepę jeszcze bardziej.Dziś moja ulubiona surówka:
rzepa z
jabłkiem i
groszkiem… w duecie z surówką
buraczek-
rzepa. Polecam – połączenie
buraczków z
rzepą oraz
jabłkami okazało się bardzo smaczne.
Surówka 1:czarna
rzepa – 1 szt,
jabłka kwaśne – 2 szt,
groszek konserwowy – 1 garść,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól do smaku.
Rzepę oraz
jabłka oskrobać a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić do smaku a
potem wymieszać z
groszkiem i
śmietaną.Surówka 2:
buraczki czerwone gotowane – 2 szt,
rzepa czarna – 1/2 szt,
jabłko kwaśne – 1 szt,
sok z cytryny do smaku,
sól do smaku.
Rzepę oraz jabłuszko oskrobać. Ugotowane
buraczki (bez skórki) wystudzić. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.