ßßß Cookit - przepis na Szlachetne zdrowie… niech każdy się dowie, że rzepa dobrze wpływa na zdrowie :)

Szlachetne zdrowie… niech każdy się dowie, że rzepa dobrze wpływa na zdrowie :)

nazwa

Wykonanie

Czarna rzepa należy do tej samej grupy warzyw co rzodkiewka. Poprawnie rzepa to nie rzepa a „czarna rzodkiew”
Znana jest od czasów Egipcjan i przez wszystkie stulecia bardzo popularna. Korzeń rzepy zawiera witaminy z grupy: A, B, C oraz pierwastki: potas, magnez, cynk, wapń. Czarna rzepa bogata jest w izosiarkocyjaniny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz fitoncydy tzw. prebiotyki, wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze.
Jednym słowem, kto nie lubi rzepy powinien polubić
Jeśli chodzi o sam zapach, to słyszałam, że odrobina miodu dodana do rzepy neutralizuje nieprzyjemną woń… ja nie próbowałam tego sposobu – lubię zapach rzepy… a samą rzepę jeszcze bardziej.
Dziś moja ulubiona surówka: rzepa z jabłkiem i groszkiem… w duecie z surówką buraczek-rzepa. Polecam – połączenie buraczków z rzepą oraz jabłkami okazało się bardzo smaczne.
Surówka 1:
czarna rzepa – 1 szt,
jabłka kwaśne – 2 szt,
groszek konserwowy – 1 garść,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól do smaku.
Rzepę oraz jabłka oskrobać a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posolić do smaku a potem wymieszać z groszkiem i śmietaną.
Surówka 2:
buraczki czerwone gotowane – 2 szt,
rzepa czarna – 1/2 szt,
jabłko kwaśne – 1 szt,
sok z cytryny do smaku,
sól do smaku.
Rzepę oraz jabłuszko oskrobać. Ugotowane buraczki (bez skórki) wystudzić. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/11/szlachetne-zdrowie-niech-kazdy-sie-dowie-ze-rzepa-dobrze-wplywa-na-zdrowie