ßßß Cookit - przepis na Sos:

Sos:

nazwa

Wykonanie

No i masz babo placek!
Mój syn jest wielkim miłośnikiem filmu Rodzina Soprano i kuchni włoskiej a ponieważ tuż przed świętami nabył książkę” Kuchnia rodziny Soprano” zanosi się na to, że przez najbliższe pół roku, będzie u nas królować kuchnia włoska:)
Najbiedniejszy mój mąż, bo on nie lubi makaronów:)
W związku z powyższym mieliśmy wczoraj na obiad pastę z sosem Sunday Gravy- oczywiście w wykonaniu syna, który nota bene talent do gotowania i pasję odziedziczył po mamusi:)
Składniki dla 8 osób :
Sos:
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
pół kilograma wieprzowych żeberek,
włoska kiełbaska albo salami,
4 ząbki czosnku,
pół słoiczka koncentratu pom. ok. 75 g?
1,2-1,5 kg pomidorów obranych ze skórki bez szypułek,
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina,
pół szklanki wody,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku (ja dałem łyżeczkę soli i ok. półtora łyżeczki pieprzu),
10 liści bazylii (ja dałem 2 łyżeczki suszonej).
Klopsiki:
0,5kg mięsa wołowo- wieprzowego,
pół szklanki bułki tartej,
2 jajka,
czosnek z sosu,
szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i oregano,
2 łyżki oliwy.
Na oliwie smażymy żeberka aż do mocnego zbrązowienia (ok.15 min). Wyjmujemy żeberka i wrzucamy pokrojone w półplastry salami albo kiełbaskę. Smażymy ok. 5 min. Wrzucamy 4 ząbki czosnku (lekko zgnieciony w całości) i smażymy aż nabierze złotego koloru. Potem go wyjmujemy. Dokładamy koncentrat i smażymy z kiełbaską ok. minuty. Następnie wlewamy zmiksowane lub drobno posiekane pomidory bez skórek (ew. mogą być pomidory z puszki).
Na średnim ogniu doprowadzamy do zagotowania. Wkładamy do sosu wcześniej wyjętą wieprzowinę, oraz doprawiamy sos solą, pieprzem, bazylią. Dolewamy wino. Tak gotujemy na wolnym ogniu między 1-2 h, jeśli sos byłby z byt gęsty podlewamy podczas gotowania wodą. W między czasie robimy klopsiki. Wcześniej wyjęty czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy (oprócz oliwy). Formujemy małe klopsiki. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy klopsiki na brązowo. Gdy sos jest gotowy wyjmujemy żeberka i odstawiamy do innych dań. Teraz możemy dodajemy klopsiki do sosu i gotujemy razem jeszcze 15 min. Podajemy ugotowany al dente makaron penne wymieszany z sosem i klopsikami. Wszystko posypujemy grubą warstwą sera.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/01/pasta-z-sosem-sunday-gravy