ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa z cheddarem

Zupa fasolowa z cheddarem

nazwa

Wykonanie

Wieje tak, że urywa łeb z płucami, a wrony latają zygzakiem jak studenci na kacu. W taką pogodę idealnie sprawdzi się zupa inspirowana sagą „Pieśń Lodu i Ognia” z oficjalnej książki kucharskiej serii (o której już Wam kiedyś pisałam). Podobną zupą rozgrzewali się przedstawiciele Czarnej Straży rezydujący na Murze. Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis, po pierwowzór odsyłam do wspomnianego dzieła 😉
Składniki (4-5 porcji):
50 dag ugotowanej drobnej fasoli (może być z puszki)
750 ml rosołu/bulionu
ok. 200 ml wrzątku
70-90 g cheddara
5 plastrów wędzonego boczku
1 spora cebula
1/3 szklanki drobnego makaronu (w kształcie ryżu)
przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Zdejmij z patelni skwareczki z boczku i na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, smaż przez około 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Zagotuj rosół i wrzuć do niego ugotowaną wcześniej fasolę (albo wyjętą z puszki i opłukaną) oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut, następnie zmiksuj, dolej wrzącą wodę i dodaj pozostałe składniki: podsmażony boczek (część zostaw do dekoracji), tymianek i makaron. Gotuj przez około 5 minut, do miękkości makaronu. Często mieszaj, bo makaron stawia sobie za cel przykleić się do dna garnka 😉
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj cheddar (trochę zostaw do dekoracji) i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zupę podawaj w miseczkach, sypiąc na wierzch pozostały ser i trochę boczku. Można dodać jeszcze zieleninę dla zdrowotności 😉
Related Posts
Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Fasolka po bretońsku
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa zbójecka
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-fasolowa-z-cheddarem