ßßß Cookit - przepis na Zakwas żytni na świąteczny żurek

Zakwas żytni na świąteczny żurek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego. Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur 😉 Ja będę gotować swój jutro i, oczywiście, umieszczę tutaj przepis.
Jeśli nie jesteście pewni, czy chleb, który macie jest w 100% razowy bez żadnych polepszaczy, to lepiej go nie dodawajcie do zakwasu na żur, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że Wam spleśnieje. Bez skórki zakwas też się uda 😉
Składniki :
1 szklanka mąki żytniej razowej (może być z otrębami)
600 ml letniej przegotowanej wody
2-3 ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
ususzona skórka razowego chleba (opcjonalnie)
Do wyparzonego słoika wsyp mąkę i zalej ją wodą. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj zgniecione i ponacinane w kilku miejscach ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz skórkę z chleba. Przykryj ściereczką/papierowym ręcznikiem/serwetką, obwiąż gumką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3-4 doby. Po tym czasie przechowuj szczelnie zamknięty zakwas w lodówce (ponoć do 2 tygodni, u mnie jeszcze nigdy tyle nie postał).
Related Posts
Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Żurek wielkanocny
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Źródło:http://agatagotuje.pl/zakwas-zytni-na-swiateczny-zurek