ßßß Cookit - przepis na Pancakes – śniadanie mistrzów

Pancakes – śniadanie mistrzów

nazwa

Wykonanie

Pancakes, die Pfannekuchen, naleśniki!
Dzisiaj rano doszłam do wniosku, że raz na jakiś czas można zjeść śniadanie na słodko. Zazwyczaj jadamy na słono – jajecznicę, tosty, czy coś w ten deseń… Jedną z przyczyn odstąpienia od śniadaniowej rutyny było też to, skończyło się nam pieczywo (a mam przecież mocne postanowienie, żeby nie jeść kupnego, tylko wypiekać swoje). Miałam więc do wyboru – wstać w nocy i zasuwać przy pieczeniu chleba albo zrobić naleśniki. Wybór był bardzo prosty.
Inspirację znalazłam u Nigelli („Nigella ekspresowo”). Przepis musiałam zmodyfikować, ponieważ, z całym szacunkiem, uważam, że ona przegina z cukrem. W oryginale na 400 g mąki zaleca dodać 200 g cukru. Łolaboga!
Tak przygotowane placki możesz podać z dowolnymi dodatkami. U nas tym razem była to bita śmietana i banan. Można też zjeść je z dżemem, miodem, syropem klonowym, owocami… Możliwości jest wiele.
Składniki (na około 15 naleśników):
200 g mąki pszennej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
250 ml mleka
50 ml oleju (albo 50 g roztopionego masła)
szczypta soli
Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, olej i wymieszaj. Suche składniki połącz i dodaj do mokrych. Zmiksuj na gładką masę o konsystencji dość gęstej śmietany.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nie dawaj na nią tłuszczu. Na gorącą wylewaj ciasto tak, aby powstawały placki o około 10-centymetrowej średnicy. Kiedy na ich wierzchu pojawią się kratery po pęcherzykach powietrza, przewróć na drugą stronę. Minuta smażenia na każdą ze stron powinna wystarczyć.
Related Posts
Kokosowe placuszki
Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
Idealne ciasto naleśnikowe
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Placek drożdżowy z dynią i kruszonką
Źródło:http://agatagotuje.pl/sniadanie-mistrzow