ßßß Cookit - przepis na Pieczony boczek z oregano

Pieczony boczek z oregano

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że w moich oczach nie pojawi się obłęd i nie stanę się kulinarną ekstremistką, która wszystko musi robić sama i wszędzie widzi teorie spiskowe koncernów spożywczych. Już wsiąkłam w pieczenie chlebów i przetwory z sezonowych warzyw i owoców, wiosną na balkonie zakładam ogródek zielny. Jeszcze trochę i w łazience zacznę hodować ryby, w przedpokoju zainstaluję kozę (i nie mam na myśli pieca), a w szafkach kuchennych urządzę kurnik.
A tak serio, wracając do domowych przysmaków – zachęcam Was do próbowania własnych sił w samodzielnym przygotowywaniu mięs. Taki boczek, świeżo wyjęty z piekarnika rewelacyjnie sprawdza się jako danie obiadowe. Kiedy ostygnie, pysznie smakuje na kanapkach i świetnie zastępuje śliskie sklepowe wędliny. Warto zlać do jakiegoś naczynia uzyskany w trakcie pieczenia sos z tłuszczykiem. Po schłodzeniu zamienia się w galaretkę, którą można smarować chleb. I taka galaretka to mój przysmak 😉
Tradycyjnie boczek przyprawia się majerankiem. Ja użyłam oregano (który zwany jest również dzikim majerankiem) i to był strzał w dziesiątkę, bo to zioło ma w sobie więcej świeżości i idealnie się komponuje z tłustymi mięsami. Dzięki długiemu pieczeniu mięso rozpływa się w ustach – polecam, warto poczekać!
Składniki :
foremny płat surowego chudego boczku (ok. 1,5 kg)
przyprawy: granulowany czosnek, suszone oregano, sól, czarny pieprz (młynek)
Dzień wcześniej przypraw boczek z obu stron czosnkiem, oregano (dość obficie), solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, tłuszczyk powinien być na wierzchu. Roladę owiń nicią kuchenną i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Na drugi dzień przełóż boczek do naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być garnek rzymski bez namaczania). Piecz pod przykryciem przez 3 godziny w 150°C. Na ostatnie pół godziny zdejmij pokrywkę. Po upieczeniu zostaw boczek w uchylonym piekarniku na kwadrans.
Related Posts
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Boeuf bourguignon
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina
Długo pieczona łopatka wieprzowa (pulled pork) z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Źródło:http://agatagotuje.pl/pieczony-boczek-z-oregano