Papryka faszerowana mięsem i ryżem

nazwa

Wykonanie

Pieczenie w garnku rzymskim to wielka frajda. Daje poczucie powrotu do źródeł dobrej, tradycyjnej kuchni, a do tego jest niebywale proste. Potrawy przyrządzane w ten sposób smakują lepiej niż te z naczynia żaroodpornego czy konwencjonalnej formy. No i są zdrowsze, ponieważ nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu i duszą się we własnym sosie.
Do tradycyjnych jesiennych potraw należy faszerowana papryka. Poniżej podaję najprostszy z możliwych przepisów – na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. W zeszłym roku debiutowałam nieco innym wydaniem tego dania – klik. Naprawdę, aby osiągnąć genialny rezultat, nie trzeba mieć listy składników długiej na pół strony. Wystarczy, aby były dobrej jakości.
Składniki :
6 dużych czerwonych papryk
200 g ryżu (2 torebki)
500 g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka (opcjonalnie)
1 łyżka masła klarowanego lub olej
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papryki umyj, zetnij im wierzchy i pozbaw gniazd nasiennych.
Garnek rzymski zalej ciepłą wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut.
Ostudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wypełnij wydrążone papryki.
Wytrzyj garnek rzymski, wysmaruj go tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.
Related Posts
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewką
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa pod beszamelem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Zupa zbójecka
Źródło:http://agatagotuje.pl/papryka-faszerowana-miesem-i-ryzem