Łosoś z młodym porem pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj danie z gatunku tych szybkich, co się niemal same robią i świetnie smakują. Delikatne mięso z łososia opływające w cytrynowo-maślanym sosiku z dodatkiem ostrawego, lecz słodkiego pora… Głodzilla mógłby taką rybkę z piekarnika wcinać na okrągło. W sumie to on wszystko mógłby tak pochłaniać – grunt, żeby było ładnie podane. Z racji swojego legendarnego już apetytu został dziś nazwany iluzjonistą, który umie znikać jedzenie 😀 Pasuje do niego jak ulał. Mam tylko nadzieję, że to nie są takie magiczne sztuczki, które zaowocują tym, że zacznę kiedyś znajdować w różnych dziwnych miejscach kawałki jedzenia… Wystarczy mi, że czasem po posiłku zamiast w serwetkę wyciera usta w kanapę 😛
Składniki (3 porcje):
600 g fileta z łososia
1 młody por
ok. 10 g zimnego masła
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Filet opłucz zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na trzy równe części. Pora pokrój na dość grube talarki.
Przyszykuj trzy arkusze folii aluminiowej. Każdy z nich posmaruj masłem (najłatwiej po prostu przejechać kostką po folii), następnie połóż filety skórą do dołu. Przypraw rybę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skrop dość obficie sokiem z cytryny. Na każdym płacie ryby połóż cienki plasterek masła i posyp porem. Zawiń każdy kawałek w folię tworząc paczuszkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez około 20 minut.
Related Posts
Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym
Pstrąg smażony z migdałami
Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników
Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Źródło:http://agatagotuje.pl/losos-z-mlodym-porem-pieczony-w-folii