ßßß
SkładnikiKurczak3 gałązki rozmarynu3 cytryny100ml oliwy100ml sosu sojowego50ml mioduSól, pieprzPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 170 stopni.Cytryny wyszoruj szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem.Posiekaj drobno rozmaryn, zetrzyj skórkę z dwóch cytryn.Natrzyj kurczaka rozmarynem i skórką z cytryny, posyp solą i pieprzem.Trzecią cytrynę (tą, z której nie otarłaś skórki) ponacinaj małym nożem i włóż do wnętrza kurczaka.Wymieszaj sok z 2 cytryn z oliwą, sosem sojowym i miodem.Za pomocą pędzelka rozsmaruj marynatę na kurczaku.Piecz przez 45 minut w temperaturze 170 stopni, po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 10 minut.Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjallbacki c.Lackberg i C.HellbergaZobacz także:Doskonały kurczak pieczonyKurczak pieczony z 40 ząbkami czosnkuPieczona kaczka