Wykonanie
Odkąd słońce zaczęło śmielej zaglądać w okna, aż chce się usiąść w ogrodzie z porcją
lodów w dłoni i porozkoszować tak długo wyczekiwaną wiosną. Stąd też pomysł na domowe
lody. Co prawda marzyły mi się jakieś bardziej wymyślne, ale nie posiadam maszyny do
lodów, a miski do
lodów do mojego Kenwooda jeszcze nie dokupiłam. Stanęło więc na takich właśnie prostych, z
mleka skondensowanego.W oryginalnym przepisie (który możecie znaleźć tutaj) do
lodów dodaje się zmiksowanych
owoców; ja akurat żadnych nie miałam w domu, wiec użyłam drobno posiekanych
czekoladowych batoników.
Lody wyszły pyszne, choć jak dla mnie trochę za słodkie, a batoniki opadły na dno. Mężowi i córci za to smakowały bardzo. Dziś zrobiłam już wersję z
owocami i niecierpliwie czekam, aż będą gotowe. Sama masa smakowała mi o wiele bardziej (przede wszystkim dlatego, że nie była tak mdląco
mleczno-słodka), więc wróżę im życzliwsze przyjęcie z mojej strony ;)Tak czy owak polecam, bo są naprawdę smaczne, a nie wymagają ani żadnego specjalnego sprzętu, ani dużego nakładu pracy.Polecam :)Składniki na około 7 jednorazowych kubeczków:1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegookoło 400g świeżych
owoców lub inne dodatki wedle uznania (choć ja zdecydowanie polecam tu
owoce)Wykonanie:Puszki z
mlekiem skondensowanych schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Owoce zblenduj.
Niesłodzone mleko skondensowane wlej do misy miksera i ubijaj przez około minuty, aż powstanie lekka, puszysta pianka z widocznymi pęcherzykami powietrza. Stopniowo wlewaj
mleko słodzone, ciągle miksując.Na koniec, wciąż ubijając, dodaj powoli zblendowane
owoce lub inne dodatki, na które się zdecydujesz.Przelej mieszankę do małych pojemniczków lub specjalnych foremek do
lodów i zamroź.Smacznego :)