ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche jagodowo-kokosowe

Ciasto kruche jagodowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

To ciasto to pierwsza odsłona ciast jagodowych. Jest to tradycyjne kruche ciasto urozmaicone kokosową posypką. Proste, tradycyjne a jednak pyszne…
Składniki
2 szklanki mąki
½ kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
ewentualnie 1 – 2 łyżki zimnej wody
5 dag wiórków kokosowych
2 szklanki jagód
cukier
mąka ziemniaczana
Z mąki, cukru, masła i żółtka zagnieść ciasto.
Jeśli nie bardzo łączą się składniki to dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić w lodówce od ½ do 1 godziny.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blaszkę.
Wyrównać powierzchnię ciasta pomagając sobie bocznymi ściankami szklanki wykorzystując ją jako wałek.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 0 C piekarnika i podpiec na złoty kolor.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Na ciasto wyłożyć umyte i osuszone jagody.
Jagody posypać cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.
Na jagody zetrzeć pozostałe 1/3 ciasta.
Na wierzch równomiernie wysypać wiórka kokosowe i ponownie ciasto włożyć do piekarnika na 10 – 20 minut.
Życzę smacznego !!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-kruche-jagodowo-kokosowe