ßßß Cookit - przepis na Buraczki na barszcz czerwony

Buraczki na barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu obiecałam Wam, że pokażę drugi sposób na zagospodarowanie buraczków czerwonych.
Właśnie to czynię.
Są to buraczki, które jakoś nie bardzo chciały urosnąć i nie są tak bardzo urodziwe. Szkoda wyrzucić takie buraczki, bo skoro urosły na własnej działce to są bardzo ekologiczne i zaliczone do zdrowej żywności.
Buraczki takie wykorzystuję do sporządzenia bazy na barszcz czerwony.
Buraczki dokładnie myję, zamykam w słoikach z przyprawami i czekają spokjnie na swoją porę. W zimie otwieram taki słoik , powstały sok łączę z wywarem rosołowym, doprawiam i barszcz gotowy!!
Polecam Wam gorąco ten sposób, bo dzięki temu w zimie można szybko przygotować pyszny barszczyk nie bardzo się przy tym napracowując!!
Mamy wtedy więcj czasu dla siebie a pracując zawodowo tego czasu ciągle nam brakuje!!
buraczki czerwone
marchew
liść laurowy
pieprz ziarnisty
angielskie ziele
ząbki czosnku
ocet 10%
Buraczki dokładnie umyć – nie obierać!!
Większe – pokroić na mniejsze kawałki a małe w całości ułożyć w słoikach do 3/4 wysokości.
Marchew obrać i pokroić w grubsze słupki.
Do każdego słoika włożyć po: 2-3 słupki marchwi, 1 angielskie ziele, 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ząbek czosnku.
Do tak przygotowanych słoików wlać po 2 łyżki octu.
Słoiki dopełnić do pełna zimną wodą.
Słoiki zakręcić i pasteryzować pół godziny.
Słoiki zostawić do wystudzenia w wodzie.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/buraczki-na-barszcz-czerwony