ßßß
Biszkopt4 jaja1/2 szklanki cukru½ szklanki mąki – z tej ilości odejmujemy 1 łyżkę mąki i zastępujemy 1 łyżką kakao¼ szklanka mąki ziemniaczanejMasa brzoskwiniowa2 kg dojrzałych brzoskwiń2 galaretki brzoskwinioweMasa śmietanowa500 ml śmietanka 30%4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyUpiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – nadal ubijać do czasu wytworzenia pęcherzyków powietrza, mąkę przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Wylać na blaszkę (25×30)i upiec w 160 0 C. ostudzić.Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, część zmiksować. Włożyć do garnka i gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać galaretkę, rozpuścić mieszając. Odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące brzoskwinie wyłożyć na biszkopt.Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder dalej ubijając. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odłożyć do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy śmietanowej i na najwyższych obrotach miksera wmieszać do masy. Masę wyłożyć na mus brzoskwiniowy.Całość odłożyć do stężenia.Podawać schłodzone.Smacznego !!
