Wykonanie
Truskawki,
truskawy, truskaweczki sezon oficjalnie uważam za rozpoczęty! Jak na razie żadnym ciekawym przepisem nie
mogę się z
Wami podzielić, bo zajadam się samymi
truskawkami lub wypijam je w formie koktajlu z
siemieniem lnianym. Uważam, że
truskawki są tak pyszne same w sobie, że nie wymagają żadnych wymyślnych dodatków. Fantastyczny smak, niepowtarzalny aromat a do tego samo zdrowie.Zatem jedzmy śmiało i bezkarnie, zwłaszcza że te małe, czerwone
owoce :Są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż
owoce cytrusowe!Dostarczają mikro i makroelementów: wapnia, magnezu, fosforu i potasu.Dzięki obecności witamin z grupy B oraz magnezu
truskawki działają antydepresyjnie.Zawierają jedynie 29 kcal w 100g, więc o ile nie posypiemy ich kilogramem
cukru i nie zalejemy
bitą śmietaną możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Truskawki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym 25 IG i mogą być jedzone przez osoby zmagające się z cukrzycą . Po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym poziom
cukru stopniowo wzrasta oraz spada, dzięki
czemu diabetycy dużo łatwiej mogą kontrolować poziom
cukru we
krwi.W truskawkach kryje się również bromelina, enzym która pomaga trawić
białko pokarmowe oraz spalać tłuszcz i węglowodany. Polecany jest zatem osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Dzięki bromelinie
truskawka działa oczyszczająco, wspomaga trawienie oraz poprawia metabolizm. Bromelina usprawnia również pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz wypłukuje drobne złogi z nerek. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w świeżym ananasie .Za sprawą dużej zawartości
wody świetnie sprawdzą się one w oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz walce z cellulitem . Pomagają także w redukcji
tkanki tłuszczowej a za sprawą właściwości oczyszczających odprowadzany jest także nadmiar
wody gromadzonej w tkance cellulitowej.Ponadto
truskawki to naturalny sposób na odkwaszenie organizmu.Te sezonowe
owoce usuwają kwas moczanowy z organizmu, dzięki
czemu świetnie sprawdzą się jako przekąska dla osób zmagających się ze schorzeniami stawów.Obniżają cholesterol i mają właściwości antynowotworowe
Takie małe a potrafią zdziałać tyle dobrego! Dziś z jeszcze większą ochotą pędzę po kobiałkę naturalnych, czerwonych witamin.Na zdrowieSmakUla.Podziel się...