ßßß Cookit - przepis na Truskawki – dlaczego warto je jeść?

Truskawki – dlaczego warto je jeść?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Truskawki, truskawy, truskaweczki sezon oficjalnie uważam za rozpoczęty! Jak na razie żadnym ciekawym przepisem nie mogę się z Wami podzielić, bo zajadam się samymi truskawkami lub wypijam je w formie koktajlu z siemieniem lnianym. Uważam, że truskawki są tak pyszne same w sobie, że nie wymagają żadnych wymyślnych dodatków. Fantastyczny smak, niepowtarzalny aromat a do tego samo zdrowie.
Zatem jedzmy śmiało i bezkarnie, zwłaszcza że te małe, czerwone owoce :
Są bogatym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż owoce cytrusowe!
Dostarczają mikro i makroelementów: wapnia, magnezu, fosforu i potasu.
Dzięki obecności witamin z grupy B oraz magnezu truskawki działają antydepresyjnie.
Zawierają jedynie 29 kcal w 100g, więc o ile nie posypiemy ich kilogramem cukru i nie zalejemy bitą śmietaną możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Truskawki charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym 25 IG i mogą być jedzone przez osoby zmagające się z cukrzycą . Po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym poziom cukru stopniowo wzrasta oraz spada, dzięki czemu diabetycy dużo łatwiej mogą kontrolować poziom cukru we krwi.
W truskawkach kryje się również bromelina, enzym która pomaga trawić białko pokarmowe oraz spalać tłuszcz i węglowodany. Polecany jest zatem osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Dzięki bromelinie truskawka działa oczyszczająco, wspomaga trawienie oraz poprawia metabolizm. Bromelina usprawnia również pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz wypłukuje drobne złogi z nerek. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w świeżym ananasie .
Za sprawą dużej zawartości wody świetnie sprawdzą się one w oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz walce z cellulitem . Pomagają także w redukcji tkanki tłuszczowej a za sprawą właściwości oczyszczających odprowadzany jest także nadmiar wody gromadzonej w tkance cellulitowej.
Ponadto truskawki to naturalny sposób na odkwaszenie organizmu.
Te sezonowe owoce usuwają kwas moczanowy z organizmu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się jako przekąska dla osób zmagających się ze schorzeniami stawów.
Obniżają cholesterol i mają właściwości antynowotworowe
Takie małe a potrafią zdziałać tyle dobrego! Dziś z jeszcze większą ochotą pędzę po kobiałkę naturalnych, czerwonych witamin.
Na zdrowie
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/truskawki-dlaczego-warto-je-jesc