Wykonanie
Jesień w pełni, więc odrobina
słodyczy zawsze wskazanaProsta, pyszna, orzechowa
tarta, zapraszam po przepis.
Składniki na ciasto:250 g mielonych
migdałów8 łyżek
syropu z agawy lub
mioduSkładniki na karmel:125 g
cukru kryształu50 g
śmietanki 30%Pozostałe:
orzechy włoskie,
płatki migdałoweCiasto robi sie bardzo szybko.
Migdały mieszamy z
syropem i zagniatamy ciasto, którym oblepiamy foremkę. Pieczemy około 13 minut w 180 C z termoobiegiem.Przygotowujemy karmel: na sucha patelnię wsypujemy
cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, ąż
cukier zacznie sie rozpuszczac, nie mieszamy. Następnie wlewamy
smietankę, wówczas mieszamy i zostawiamy chwilę do zagotowania.Na spód tarty układamy
orzechy i polewamy masa karmelową, czekamy chwile aż ostygnie i zajadamy.
SmacznegoZapraszam na inne słodkości: