Wykonanie
Dzisiejsza propozycja obiadowa powstała bardzo spontanicznie.To szybkie, smaczne i mało skomplikowane danie, które jest bardzo pożywne i smakuje nawet wybrednym maluchom.Potrzebujemy:opakowanie
makaronu (użyłam świderki)duży
filet z kurczakaopakowanie dowolnych
warzyw mrożonych250 g kulek
sera mozzarella2 czubate łyżki
sera mascarpone400 g
śmietany do zup2
jajkapieprz,
sól,
rozmaryn do smakuPrzygotowanie dania zaczynamy od ugotowania
makaronu al dente.Następnie smarujemy
masłem naczynie żaroodporne i na dno wykładamy ugotowany
makaron. Przechodzimy do usmażenia
filetu z kurczaka.
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni
oliwę.Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Podsmażamy, aż się zarumieni i przekładamy do naczynia, na wyłożony uprzednio
makaron.Na
mięso równomiernie wykładamy
mrożone warzywa, kulki z
mozzarelli i zalewamy
śmietanowym sosem.Sos przygotowujemy poprzez połączenie
śmietany,
sera mascarpone i
jajek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy
pieprzem,
solą i
rozmarynem do smaku.Tak przygotowaną potrawę wkładamy do zimnego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180*C przez około 40 minut.W ten sposób zapiekanka będzie miała idealnie kremowy smak.Zachęcam do wypróbowania
Brak powiązanych wpisów.