Wykonanie
Wrzesień 21, 2015Tajskie
curry z
kurczakiemPrzepis ten dedykuję Ewie, od której dostałam oryginalne pasty
curry z Tajlandii :) Ewcia w ubiegłym roku odbyła kilkumiesięczną podróż po Azji i tam nabyła owe smakołyki. Pałeczki, które są na zdjęciu również otrzymałam w prezencie. No ale to rzeczy, a właściwie do przepisu. Dzisiaj tajskie
curry z
kurczakiem i
ananasem. Danie dość pikantne, ale zachwycające bogactwem smaku. Zatem do dzieła!(więcej…)
Luty 4, 2015
Kurczak z
ananasem i
selerem naciowymDzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań, do których często wracam :) Jak już wspominałam w kilku moich wcześniejszych wpisach – uwielbiam kuchnię azjatycką. Prezentowana potrawa to typowa przedstawicielka gatunku ‚chińszczyzna’.
Kurczak z
ananasem i
selerem naciowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, gwarantujące szybką wycieczkę do China Town ;)(więcej…)
Grudzień 16, 2014
Ryż w sosie
pomarańczowym z
kurczakiemDawno mnie tu nie było, ale postaram się nadrobić zaległości :) W okresie, kiedy większość moich znajomych odbywa egzotyczne podróże, ponownie zostałam zainspirowana wschodnimi klimatami kulinarnymi. W związku z tym dzisiaj proponuję Wam
kurczaka z
ryżem w sosie
pomarańczowo –
cytrynowym z dodatkiem
garam masali.(więcej…)
Wrzesień 26, 2014Warzywny gulasz z
dynią i
kuskusemZnowu miałam
smaka na coś ciut orientalnego i coś z
dynią :) Tak powstał więc pomysł na warzywny i pożywny gulasz wzbogacony orientalnymi
przyprawami i
kuskusem. Trzeba przyznać, że mocno syci, smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu.(więcej…)
Wrzesień 19, 2014
Makaron chiński z
wieprzowiną,
selerem naciowym i
ananasemDziś przepis na kolejną egzotyczną potrawę :) Coś mam ostatnio
smaka na wschodnie klimaty kulinarne. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, co prawda wymaga kilku składników, jednak łączny czas gotowania nie zajmuje więcej jak 40 minut. Zatem do dzieła!(więcej…)
Wrzesień 16, 2014
Kurczak Tikka
MasalaPobyt w Indiach otworzył mnie na smaki, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. Różnorodność przypraw, zaskakujące połączenia i bogactwo aromatów, to właśnie potęga kuchni wschodu. Nie ukrywam, że na początku nie było mi łatwo. Już po pierwszym tygodniu zaczęło brakować mi polskiego
pieczywa, czy
sera żółtego, jednak po pewnym czasie zatraciłam się w tych przyprawach i aromatach bez reszty. I do dziś kuchnia hinduska jest jedną z moich ulubionych a
kurczak Tikka
Masala już na stałe wpisał się do mojego menu.(więcej…)