Wykonanie
Kompot – chyba najstarszy z
napojów jaki znam 😉 a mimo to, do dziś uwielbiany i tradycyjnie, co roku przygotowywany jak tylko pokażą się pierwsze świeże
owoce, czy to
truskawki, czy
wiśnie, czy każde inne – kompot musi byćSkładniki:1kg
truskawek4 łyżki
cukru ( +/- jak lubimy )sok z połowy
limonki, lub plasterki
limonki ( opcjonalnie )gałązka świeżej
mięty ( opcjonalnie )Przygotowanie:Umyte i pozbawione szypułek
truskawki zasypujemy
cukrem, zalewamy 2 litrami gorącej
wody.Doprowadzamy do zagotowania i od razu wyłączamy, wlewamy
sok z limonki ( jeśli pokroiliśmy w plastry to wrzucamy ) i jeżeli lubimy, dodajemy świeżą
miętę.Kompot odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i możemy polewać, najlepiej mocno schłodzony:)Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikomPrzepis bierze udział w durszlakowej akcji: