Wykonanie
Coraz bardziej przekonuję się do pieczenia
pieczywa w domu. Patrząc na skład tego kupowanego w sklepach… tablica Mendelejewa. Przepis nie jest mój. Pochodzi z jakiejś strony internetowej której niestety nie pamiętam.3 szklanki
mąki40 dkg
drożdży1,5 szkl.
mlekacukiersóljajkodowolne ziarna (
mak,
sezam,
dynia,
słonecznik)W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże z 1 łyżką
mąki i odstawiamy na 15 min aż ciasto zacznie „pracować”. W misce przesiewamy
mąkę z łyżką
cukru i dwiema łyżeczkami
soli. Dolewamy
mleko z
drożdżami i delikatnie zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min. Po tym czasie ponownie zagniatamy delikatnie ciasto, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym
jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 20-25 min w 190C.Smacznego!Powiązane wpisy:
Łosoś na
maśle ze
szparagami pod beszamelem
Chleb pszenny na żytnim zakwasiePierogi cz.IV (ciasto orkiszowe)A’la paella z
brązowym ryżem i
owocami morza