Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić z kupionym w sklepie kokosem? Okazuje się, że
pole do popisu jest całkiem spore.Po pierwsze możemy wypić
wodę, która się w nim znajduje. Taki
napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor.Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże
wiórki kokosowe.No i po trzecie - z wiórków robimy pyszne, świeże
mleko kokosowe . Z 3
kokosów wyszło mi 400 g wiórków, co przekłada się na około 1,5-2,5 litra
mleka, w zależności od pożądanej gęstości płynu. Wychodzi dużo, dużo taniej niż w sklepie.
Mleko możesz wykorzystać do
kawy lub np. do domowego, ptasiego
mleczka kokosowego (link) - wtedy powinno być dość gęste, żeby masa stężała.Od czego zacząć?1. Wbij śrubokręt lub wąski nóż w jedną z miękkich dziurek
kokosa. Włóż do środka słomkę i wypij płyn.
2. Zdecydowanym ruchem uderz w
kokos młotkiem lub tłuczkiem do
mięsa. Wg mnie jedno mocne uderzenie sprawdza się dużo lepiej niż delikatne ostukiwanie
orzecha w kilku miejscach.
3. Chyba najtrudniejsza i najbardziej mozolna część. Wyjmij miąższ ze skorupki podważając go nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa pod twardą skorupą). Można to zrobić nożem lub obierakiem do warzyw.4. Zrób wiórki -
kokosa zetrzyj na tarce i wysusz w piekarniku (jeśli planujesz zrobić
mleko kokosowe, nie musisz suszyć wiórków).JAK ZROBIĆ
MLEKO KOKOSOWE?Potrzebne będą:200 g świeżych
wiórków kokosowychWrząca
woda - w zależności do tego, jak gęste chcemy
mleko, zalecam od 1,5 do 1,9l. Najlepiej wyjść od mniejszej ilości i w razie potrzeby w trakcie blendowania rozrzedzić płyn. Jeśli kupujemy gotowe wiórki, które są mniej wilgotne, możemy potrzebować nieco więcej
wody.1. Wiórki zalej połową
wody. Następnie zblenduj (ja robiłam to blenderem ręcznym). Powinno to trwać kilka minut.2.Przecedź powstałą masę przez gęste sito, następnie pulpę
kokosową wrzuć z powrotem do blendera i zalej resztą
wody.3. Znów przecedź, resztę masy dokładnie odciśnij przy pomocy czystej ściereczki.4. Odstaw
mleko do wystygnięcia, następnie przelej do butelki i trzymaj w lodówce kilka dni. Nie przejmuj się, jeśli po schłodzeniu powstanie tłusta warstwa i
woda - wystarczy wstrząsnąć i wszystko
wróci do normy.5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta.