ßßß Cookit - przepis na Chrusty chruściki

Chrusty chruściki

nazwa

Wykonanie

Chrusty inaczej zwane faworki, jadamy raz w roku tylko i wyłącznie w tłusty czwartek. W tym roku była lekka obsuwa w czasie, i się upiekły już po wszystkim. A winowajcą tego opóźnienia jest ciasto kubusiowe klik! - którego prawdę mówiąc już nie ma, nie wiem kiedy znikło chyba krasnoludki w nocy nawiedzały lodówkę i zjadały kawałek po kawałku. Tak więc chrusty upiekłam wczoraj, i też nie wiele się ich uchowało do zdjęcia. Nieśmiało mogę powiedzieć, że tata moje chrusty porównał do tych, które przyrządzała mu jego mama, kiedy był jeszcze podlotkiem - miło takie coś usłyszeć od swojego tatinka.
Składniki: 4 żółtka, 400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%, 250 gram masła 82% tłuszczu, 16 gram cukru wanilinowego, 850 gram mąki pszennej, około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Dodatkow o: 1 litr oleju rzepakowego, kostka smalcu, cukier puder.
Przygotowanie: Lekko miękkie masło kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski, następnie dodajemy 4 żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wszystkie te składniki chwile miksujemy końcówkami do wyrabiania ciasta. Jako miarę mąki użyłam umyty kubeczek po kwaśnej śmietanie, do ciasta dodałam około 2,5 kubeczka - ciasto musi odchodzić od ręki i być puszyste i sprężyste. Wyrabiamy około 10 min. Następnie ciasto kroimy na 3 części, i wałkujemy placki, które kroimy na paski o szerokości 3 cm a długości około 10 cm, po środku robimy nacięcie, przez które przekładamy ciasto. Tak przygotowane chrusty smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ze smalcem. Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem.
** usmażone chrusty wykładałam na wyłożoną papierem kuchennym blaszką, wtedy zbędny tłuszcz obcieka,.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/02/chrusty-chrusciki.html