ßßß

piernikowo-bananowe żytnie tosty francuskie z cynamonowym sosem orzechowymgingerbread-banana rye French toasts with cinnamon peanut butter sauceSkładniki:3 grube kromki chleba żytniego na zakwasie (lub tostowy)
dojrzały bananłyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowa! bez cukru i mąki ;))ok.1/4-1/2 szklanki mleka roślinnegosos : łyżka masła orzechowego crunchy (100%) + 3-4 łyżki wody/mleka + 1/2 łyżeczki cynamonuPołowę banan rozgnieść lub zmiksować razem z przyprawą i mlekiem. Moczyć w tym kromki chleba, z obu stron, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej z odrobiną oleju kokosowego. Na początku, kromki mogą się trochę przyklejać, ale potem powinny łatwo się obracać, więc bez obaw 😉 Podawać przełożone sosem orzechowym, z resztą banana. Smacznego!*Na dosłodzenia jest kilka sposobów – można dodać syrop klonowy/daktylowy/inny do sosu lub polać nim całe danie czy też dodać do mleka w którym maczamy chlebJeszcze dwa dni, ostatnia prosta i koniec semestru. Uwieńczeniem będą testy w styczniu, więc po świętach szykuje się sporoooo pracy, ale pozytywne nastawienie trzeba zachować, będzie dobrzeTymczasem, jeszcze 5 dni do wyjazdu!POSŁUCHAJ 😉Miłego dnia!