Wykonanie
Trudno taką
nalewkę nazwać dietetyczną, ale z pewnością jest doskonała zamiast deseru lub do świątecznej
kawy. Jej wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Wystarczą trzy dni macerowania i po kolejnych kilku dniach nadaje się do smakowania. Nie wiem jak Wy, ale ja chciałabym dostać taką buteleczkę w prezencie i popijając ją na deser przypominać sobie miłe chwile…

Składniki1 szklanka świeżych
wiórków kokosowych¾ szklanki nierafinowanego
cukru (ja użyłam
palmowego)1 puszka
mleka kokosowego (300 – 400 ml)1-2
laski wanilii250 - 300 ml
wódki3 czubate łyżki
kakao

PrzygotowanieDo słoja wsypać
wiórki kokosowe i zasypać je
cukrem. Wlać
alkohol,
mleko kokosowe,
kakao i przekrojone na wzdłuż pół
laski wanilii. Zamknąć słoik i odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsając słoikiem, aby zawartość się wymieszała. Po tym czasie przecedzić płyn przez gęste sito, odcisnąć i rozlać do buteleczek. Można pić po kilku dniach. Wiórki można wykorzystać do deserów, ale tylko dla dorosłych!