ßßß Cookit - przepis na Cukier waniliowy - domowej roboty

Cukier waniliowy - domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Pomysł na domowy cukier waniliowy zaczerpnęłam z cudownej książki Pani Agnieszki Maciąg pt: "Smak Świąt". Stwierdziłam - dlaczego nie, skoro, tak jak pisze Pani Agnieszka, cukry waniliowe, które można kupić w każdym sklepie, zwane potocznie cukrami wanilinowymi zawierają dużo substancji chemicznych. Natomiast cukier waniliowy zrobiony samemu, to nic innego jak drobny cukier i laska wanilii. Jakie to proste! A ponieważ za chwil kilka Święta, to pomyślałam, że tym bardziej taki domowy cukier waniliowy nada się idealnie do świątecznych wypieków. Zatem do dzieła - wystarczy tylko tydzień, a cukier nabierze wspaniałego zapachu i smaku prawdziwej wanilii.
Składniki:
1/2 kg drobnego cukru
1 laska wanilii
Wykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i umieszczamy w szczelnie zamykanym słoiczku
Do słoiczka wsypujemy cukier i zamykamy
Przynajmniej raz dziennie wstrząsamy słoiczkiem
Cukier waniliowy jest gotowy po tygodniu.
Smacznego!
Inspiracja: Agnieszka Maciąg "Smak Świąt"
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/12/cukier-waniliowy-domowej-roboty.html