Wykonanie
Dzisiejszy przepis to następna propozycja na
figi - tym razem zapiekane z
miodem i
espresso, podawane z
lodami i
czekoladą. Uwielbiam mieszać, rzeczy gorące z zimnymi, a ta jest wyjątkowa;-) Nie
mogę się doczekać jak będzie
rabarbar - idealny do takich połączeń... a teraz czas na
figi!Składniki2
figi2 łyżki
miodu2 łyżeczki
espressoodrobina
masła+ 2 gałki
lodów waniliowych+
czekolada do dekoracji
Figi kroimy na 4 lub 8 części - tylko nie do samego końca tak, żeby dalej
figa była w całości (jedynie się rozchylała na górze). W miseczce mieszamy
kawę i
miód (można dodać odrobinę
cynamonu, ale ja nie dodałam, bo go nie lubię). Tą miksturą polewamy dobrze całą
figę i zapiekamy ją przez około 10 minut w 170C. Podajemy z
lodami i
czekoladą ;-)Enjoy!O.