Wykonanie
Ptysie tym razem na słono - z jajeczkiem i sosem w środku.Fajna i lekka przekąska idealna na bal karnawałowy :)

Ptysie:100 g
masła1 szklanka
wody150 g
mąki5
jajek1/2 łyżeczki
soliŚrodek:
jogurt naturalny - ok 4-5 łyżek
ketchup2 ząbki
czosnkusólpieprzpietruszka3
jajka
Ptysie: W garnuszku roztapiam
masło wraz z
wodą i starannie mieszam. Następnie dodaję
mąkę i
sól i gotując całość na małym ogniu energicznie mieszam lub pomagam sobie mikserem. mieszam aż ciasto
zrobi się dość gęste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Musi zacząć tworzyć się jedna wielka kula a ciasto powinno ładnie błyszczeć. Następnie dodaję
jajka i dalej mieszam / miksuję aż do wchłonięcia i połączenia się składników. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta. Piekę ok 30 minut w temp 210 Wyjmuję z piekarnika i studzę.W tym czasie
jajka gotuję na twardo. Do miseczki wlewam
jogurt.
Czosnek obieram i wyciskam do
jogurtu. Doprawiam lekko
solą i
pieprzem.
Jajka obieram i kroję w ósemki lub w grubsze plastry.Każdego ptysia przekrajam na pół.Do środka wkładam
jajko (kawałek lub plaster), po łyżeczce
sosu czosnkowego, kapkę
ketchupu i kawałek
pietruszki.Smacznego :)