ßßß Cookit - przepis na Wytrawne nadziane ptysie

Wytrawne nadziane ptysie

nazwa

Wykonanie

Ptysie tym razem na słono - z jajeczkiem i sosem w środku.
Fajna i lekka przekąska idealna na bal karnawałowy :)
Ptysie:
100 g masła
1 szklanka wody
150 g mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki soli
Środek:
jogurt naturalny - ok 4-5 łyżek
ketchup
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pietruszka
3 jajka
Ptysie: W garnuszku roztapiam masło wraz z wodą i starannie mieszam. Następnie dodaję mąkę i sól i gotując całość na małym ogniu energicznie mieszam lub pomagam sobie mikserem. mieszam aż ciasto zrobi się dość gęste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Musi zacząć tworzyć się jedna wielka kula a ciasto powinno ładnie błyszczeć. Następnie dodaję jajka i dalej mieszam / miksuję aż do wchłonięcia i połączenia się składników. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta. Piekę ok 30 minut w temp 210 Wyjmuję z piekarnika i studzę.
W tym czasie jajka gotuję na twardo. Do miseczki wlewam jogurt.
Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Doprawiam lekko solą i pieprzem.
Jajka obieram i kroję w ósemki lub w grubsze plastry.
Każdego ptysia przekrajam na pół.
Do środka wkładam jajko (kawałek lub plaster), po łyżeczce sosu czosnkowego, kapkę ketchupu i kawałek pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/01/wytrawne-nadziane-ptysie.html