Wykonanie
Bochenek
chleba fendu miał dołączyć do zakręconej listy kwietniowej "Na zakwasie i na drożdżach", ale niestety spóźnił się. Jego forma, którą uzyskuje się przez odpowiednie kształtowanie bochenka, pozwala upieczony
chleb łatwo przełamać na pół. Ten wypiek ma swoje miejsce we francuskiej historii
chleba. Pieczono go w XIX w. Jest poprzednikiem
bagietki, którą wypieka się we Francji dopiero od XX w. To
pieczywo, które po przełamaniu wzdłuż można łatwo zjeść. Oryginalne, francuskie fendu sa bochenkami długimi i wąskimi. Pieczone były najczęściej z ciasta na mieszany,
pszenno-żytni chleb na zakwasie zwany we Francji P ain de Campagne.
Ja swój bochenek upiekłam z przepisu, który znalazłam w Piekarni tatter . Zrobiłam 2/3 porcji ciasta i uformowalam dwa bochenki. Na tej stronie jest zilustrowane krok po kroku zrobienie takiego bochenka.Bochenek Fendu znajdzie się na majowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", którą w maju prowadzi Łucja w swojej Fabryce Kulinarnych Inspiracji oraz na liście Panissimo u Sandry .
**********
Kilka fotografii z lasu nad
Brdą w okolicy Miastka.
Brda wypływa z Jeziora Smołowego na Pojezierzu Bytowskim i w pięknych okolicznościach przyrody zmierza ku Wisle. Zanim stanie się w okolicach Bydgoszczy Kanałem Bydgoskim jest rzeką krętą płynącą w głębokich rynnach lub meandrująca wsród pól i lasów. Wilgotne zakola
rzeki sa siedliskiem dla zwierząt i ptaków.Ptaków słyszałam i widziałam wiele, ale upolować udało mi się tylko jednego, za to dużego.
A teraz już tylko szum
rzeki i lasu.
Za fotograficzną przygodę dziękuję Taidzie i wszystkim uczestnikom warsztatów w Starej Brdzie u gościnnej Pani Kasi .
Wrócę tam na pewno. Najlepiej w tym samym gronie.