Wykonanie
Dawno nie zrobiłam jakiejś pysznej przekąski, a że zaopatrzona zostałam ostatnio w
ciasto francuskie, od razu wpadło mi kilka pomysłów na jego wykorzystanie. Te zapiekanki, które widzicie poniżej są łatwe i przepyszne, choć ostrzegam - pikantne, bo ich składnikiem jest meksykańska salsa Taquera ze sklepu Arriba .
Składniki na 3-4 sztuki :1 płat gotowego
ciasta francuskiego150 g.
boczku wędzonego w plastrach100 g.
szynki w plastrachkilka łyżek salsy Taquera ze sklepu ArribaDodatkowo :
wodasiemię lniane do posypaniaPrzygotowanie :
Ciasto francuskie kroję w podłużne plastry szerokości ok. 4 cm. Na połowie plastrów układam kawałki
boczku i
szynki,zachowując 1 cm. odległość od brzegów. Na
mięso wykładam po porcji salsy. Przykrywam pozostałymi paskami ciasta, sklejam mocno brzegi, lekko nacinam na górze. Powierzchnię zapiekanek smaruję cienko salsą i posypuję siemieniem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. ok. 20 minut. Podaję na gorąco, pokrojone na kawałki.Przepis autorski.