Wykonanie
Prosty i smaczny krem na bazie
czekolady i dyni to nieco zdrowsza wersja klasycznego
kremu czekoladowego. Idealnie sprawdzi się w
śniadaniowych szaszłykach na bazie tortilli. Polecam!Krem
dyniowo-
czekoladowy &
śniadaniowe szaszłyki z sosem stracciatella· kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido (ewentualnie gotowego puree z dyni)· 150 g
mlecznej czekolady- u mnie od Wedla· 2 łyżki
mleka· 2 garście uprażonych na suchej patelni pestek dyniSzaszłyki:· 1 placek tortilli pszennej· 1 baton WW White E. Wedel· 3 pralinki - pralinki z nadzieniem o smaku: tiramisu, panna cotta, creme brulee E.WedelSos stracciatella:· 150 g gęstego
jogurtu naturalnego· pół łyżeczki ekstraktu
waniliowego· 2 kostki
czekolady mlecznej· 4 kostki
czekolady karmelowejKrem-
Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, przekładamy do rondelka. Do
czekolady dodajemy 2 łyżki
mleka i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą
wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni
pestki dyni.Przelewamy rozpuszczoną
czekoladę.Całość dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce - nawet do kilku dni. Idealna jako smarowidło do
chleba, jak też jako samodzielna przekąska wyjadana prosto ze słoiczka.Szaszłyki z sosem stracciatella:Placek tortilli smarujemy obficie kremem
dyniowo-
czekoladowym.Batonik WW kroimy na drobne kawałki. Rozsypujemy po całej powierzchni tortilli.3 pralinki o smaku tiramisu, panna cotta i creme brulee kroimy na ćwiartki. Układamy na tortilli.Placek tortilli ciasno zwijamy- jak naleśnika.Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po 3-4 kawałki tortilli.Podajemy z sosem stracciatella.Sos- W misce mieszamy
jogurt z ekstraktem
waniliowym.
Czekoladę mleczną i karmelową kroimy w drobną kostkę.
Czekolady przekładamy do
jogurtu i delikatnie mieszamy. Smacznego!Przepis wyróżniony w konkursie E. Wedla