ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa panna cotta cytrynowa z frużeliną jagodową i bananami w karmelu

Jogurtowa panna cotta cytrynowa z frużeliną jagodową i bananami w karmelu

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was nieco bardziej wykwintny i pracochłonny deser, o bardzo długiej nazwie (nie wiedziałam jak ją streścić;)). Jest to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego śmietanowego deseru- panna cotty. Ja przygotowałam ją na bazie jogurtu i mleka. Oczywiście nie smakuje jak oryginał, ale jest równie wyśmienita. Jako dodatki wybrałam frużelinę jagodową i słodziutkie banany w karmelu, a.. i kilka świeżych orzechów włoskich. Palce lizać!
Na przygotowanie deseru trzeba poświęcić trochę czasu, ale jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, to na pewno wam wyjdzie i posmakuje.
Składniki na 4 porcje:
panna cotta:
400g jogurtu greckiego
400 ml mleka
3 płaskie łyżki brązowego cukru
kilka liści świeżej trawy cytrynowej *
3 łyżeczki żelatyny
frużelina:
100g jagód lub borówek*
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
banany:
1/4 szklanki cukru
banan
+orzechy włoskie
*Jeśli nie posiadacie trawy cytrynowej możecie zastąpić ja laską wanilii. Smak i aromat panna cotty będzie inny, ale nadal pozostanie wyśmienita.
*Owoce mogą być śwież, mrożone lub ze słoiczka. Ja użyłam tych ostatnich, więc nie dosładzałam frużeliny, ale jeśli wybierzecie inne, to dodajcie łyżeczkę cukru.
Panna cotta:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, trawę cytrynową i gotujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika i wsypujemy żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. W razie problemów mleko możemy jeszcze podgrzać, ale nie można go zagotować.
Dodajemy jogurt i całość energicznie mieszamy.
Mieszankę przelewamy do pucharków. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.
Frużelina:
Jagody przekładamy do rondelka (ewentualnie dodajemy cukier). Zagotowujemy.
W międzyczasie mąkę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ją do gotujących się jagód i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Banany:
Cukier wsypujemy na patelnie. Podgrzewamy go, aż do otrzymania karmelu- cukier ma się rozpuścić, a następnie zbrązowieć. Należy uważać, aby go nie spalić. Dodajemy banany i mieszamy z karmelem. Przekładamy je na papier do pieczenia i odkładamy do wystygnięcia.
Wykonanie:
Na stężałą panna cotte kładziemy frużelinę, orzechy i banany. Deser podajemy zaraz po przygotowaniu. Raczej nie służy mu długie leżakowanie.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/jogurtowa-panna-cotta-cytrynowa-z.html