Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłem
trawę cytrynową od razu pomyślałem sobie co można z niej przygotować. Przeglądając różne strony dowiedziałem się, że można zrobić z niej wiele ciekawych dań. Na początek postanowiłem przyrządzić coś prostego, coś co nie zajmie zbyt wiele czasu a do tego będzie daniem, który
będę chciał zrobić ponownie. I nie myliłem się, gdyż trawa dodała charakterystycznego smaku i zapachu całemu daniu. W następnych postach na pewno pojawi się przepis z tym dodatkiem.Składniki (1 szklanka):- łodyga
trawy cytrynowej-
mango- 10 listków
mięty- 1/3 szklanki
mleka- 3 kostki
loduPrzygotowanie:
Mango obieramy ze skórki, wyciągamy pestki ze środka, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.Przygotowujemy
trawę cytrynową. Odcinamy końce, a następnie lekko nacinamy wzdłuż i ściągamy grubą skórkę. Miażdżymy łodygę np tłuczkiem do
mięsa i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do blendera. Kolejno dodajemy listki
mięty oraz
mleko i miksujemy na gładką masę.Przelewamy do wysokiej szklanki i dodajemy kostki
lodu.Smacznego!