Wykonanie
Wreszcie piątek! Chwila odpoczynku po ciężkim tygodniu, trochę więcej czasu dla siebie i
pora na pyszny obiad! Nie odkryłam Ameryki przygotowując udka w marynacie
miodowo-musztardowej, ale chciałam się z
Wami podzielić przepisem, bo bardzo je lubię i może wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest proste i pyszne! :) To efektowne danie zachwyci nie tylko Was, ale i waszych gości. Serdecznie je polecam i zapraszam do gotowania! :)
składniki:2
udka z kurczakałyżka
musztardy kremskiej łagodnejłyżka
miodusól i
pieprz300 ml
śmietany kremówki 30%200g
pieczarekkawałek
masłakilka listków
bazyliimakaron tagiatelle
oliwa z oliwekUdka myjemy, następnie przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Miód i
musztardę mieszamy razem i polewamy
kurczaka przygotowaną marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy po listku
bazylii i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (im więcej czasu
kurczak będzie w marynacie tym lepiej).
Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek i dodajemy kawałek
masła. Następnie wrzucamy na patelnię
pieczarki i na wolnym ogniu smażymy. Gdy płyn na patelni wyparuje wlewamy
śmietanę i gotujemy, aż do zgęstnienia sosu (ok. 20 minut) na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.W osolonej wodzie gotujemy
makaron. Po odcedzeniu, gdy sos będzie gotowy przekładamy do niego
makaron i mieszamy.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (temperaturę należy dostosować do piekranika, jeśli ma mniejsza moc należy podkręcić temperaturę).
Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 minut.
Makaron układamy na talerzu i na niego nakładamy
udko z kurczaka. Całe danie posypujemy pokrojoną
bazylią.Bon appetit!
Zapraszam i zachęcam do komentowania, lajkowania, gotowania, udostępniania! :)Miłego i długo wyczekiwanego piątku! :)