ßßß Cookit - przepis na Pagórki jabłkowe

Pagórki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny weekend i wspólne pieczenie ciasta na niedzielę, tym razem piekłyśmy pagórki jabłkowe korzystając z przepisu Joli lub z innego...Ja skorzystałam z podanego przepisu, tylko, że zrobiłam z połowy porcji na mniejszej blaszce..no i moje nie było tak piękne i zabrakło ciasta na ozdobne ciasteczka...ale to nie ważne..
Razem ze mną ciasto piekły: Joasia, Paulina,Agnieszka,Agnieszka. Ala., Małgosia, Dorotka . Marzenka,Iwonka ..
Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika):
80 dkg mąki pszennej
1 i 3/4 kostki margaryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szkl.cukru pudru
4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie)
Dodatkowo:
10 średnich jabłek
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Oprószyć bułką tartą i wyłożyć na nią obrane, przecięte na pół i wydrążone jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Między jabłkami posypać cukrem brązowym. Drugi placek rozwałkować i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto i przykryć jabłka tak, aby brzegi obu ciast się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Brzegi po sklejeniu najlepiej zawinąć delikatnie do środka. Z pozostałej części ciasta wyciąć ozdobne ciasteczka i ponakładać na około, zakrywając łączenie brzegów [ u mnie nic nie pozostało] . Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 minut aż, ciasto się zarumieni [ u mnie krócej] .Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/pagorki-jabkowe.html