Wykonanie
Tak, tak, to już dziś! Rozpoczynamy Festiwal Dyni u Bei ! Czekałam na niego niecierpliwie, bo za
dyniami wręcz szaleję. Ich naturalnie słodkawy, może nieco mdły smak stanowi idealną bazę do eksperymentów wszelakich.
Dynia nadaje się do dań wytrawnych i słodkich, można ją piec, gotować i smażyć. Właściwie nie jestem pewna, czy jest coś, czego z dyni zrobić się nie da...Osobiście najbardziej lubię przetworzyć większą jej ilość na puree, które wykorzystuję na bieżąco lub zamrażam na później. To chyba najłatwiejszy sposób na
dynię; kiedy już mamy gotowy mus, reszta przepisu zazwyczaj nie nastręcza trudności. W tym roku zaopatrzyłam się w niemal pięciokilogramowego giganta z Samsø, zwanej Græskarøen, czyli Wyspą Dyń. Jest to niewielka wyspa leżąca
między Jutlandią, Fionią i Zelandią, gdzie podobno można znaleźć
dynie na każdym kroku. Wybrałabym się tam z największą przyjemnością w
dyniowym sezonie; może kiedyś się uda.W każdym razie, na rozpoczęcie Festiwalu mam dla Was coś zdrowszego, czego być może byście się po mnie nie spodziewali. Do domowej granoli zapałałam żywym uczuciem jakoś na początku tego roku, i nie
mogę odmówić sobie uzupełniania mojego pięknego słoja (który tylko w tym celu zakupiłam) coraz to nowymi mieszankami. Tym razem, oczywiście, postawiłam na
dynię.
Płatki owsiane wymieszałam z dyniowymi pestkami i
orzechami włoskimi, a do musu z dyni dodałam aromatyczne
przyprawy i nieco
syropu klonowego (w końcu granola musi być choć trochę słodka). Do tego
suszone śliwki i
żurawina, i mamy cudownie chrupiącą, niezwykle aromatyczną i optymistycznie
pomarańczową granolę. Z C. zakochaliśmy się w niej w momencie, gdy z piekarnika zaczął dobywać się niebiański zapach
korzennych przypraw...Musicie tego spróbować!Dyniowa granola

Składniki:(na 2 l granoli)400 g
płatków owsianych75 g ziaren dyni100 g
orzechów włoskich40 g złotego
siemienia lnianego200 g musu z dyni65 ml
syropu klonowego50 ml
oleju1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonych
goździków80 g
suszonej żurawiny65 g suszonych
śliwekOrzechy grubo posiekać, wymieszać z
płatkami owsianymi, ziarnami dyni i siemieniem. Mus z dyni wymieszać z
syropem klonowym,
olejem i
przyprawami na jednolitą masę. Dodać mokre składniki do suchych, dokładnie połączyć.Masę wyłożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 170 st. C. przez 35-40 minut, 3-4
razy w trakcie pieczenia mieszając.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, razem z
żurawiną dodać do upieczonej i przestudzonej granoli. Wymieszać.Przechowywać w szczelnym słoju.Smacznego!A ja tymczasem uciekam do kuchni - trzeba przygotować kolejny
dyniowy deser...