Pieczeń z czerwoną papryką (do obiadu i na kanapki)

nazwa

Wykonanie

Tę pieczeń zaplanowałam dlatego, by mieć dziś gotowanie z głowy, ale jednocześnie też przygotować coś na kanapki. Na obiad będzie podana z sosem pieczarkowym, a to co zostanie będzie pyszną wędlinką.
Składniki :
0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 niewielka czerwona papryka
1,5 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2-3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól do smaku
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Do dużej miski przekładam zmielone mięso. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko solę i smażę do zeszklenia. Pozbawioną nasion paprykę siekam drobno i dodaję do cebuli, podsmażam jeszcze kilka minut razem, po czym wszystko razem przekładam do mięsa. Do miski dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, majeranek, pieprz ziołowy i sól do smaku. Mieszam składniki, aż się dokładnie połączą, po czym dosypuję bułkę tartą i dłonią wyrabiam masę przez kilka minut. Podłużną foremkę (u mnie cwibakówka) natłuszczam masłem i posypuję bułką tartą, przekładam do niej masę mięsną, dokładnie ugniatam łyżką i wyrównuję powierzchnię. Posypuję górę mielonym czarnym pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 50 minut. Podaję na gorąco jako pieczeń, lub na zimno jako wędlinę.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/pieczen-z-czerwona-papryka-do-obiadu-i.html