ßßß
Dla Polaków zdrowe odżywanie oznacza przede wszystkim jedzenie warzyw i owoców 77% regularne spożywanie posiłków 61% oraz unikanie tłuszczów 54%. Coraz częściej wkładamy do koszyka produkty ekologiczne 45%. Coraz większą uwagę Polacy poświęcają jakości i rodzajowi wybieranej żywności świadczy o zwiększonej świadomości, tego jak sposób żywności wpływa na zdrowie. Nie można jednak zapomnieć ze na wartość odżywczą spożywanej żywności poza jakością użytych produktów do przygotowania potraw istotny wpływ na sposób obróbki termicznej. Niewłaściwie jej przeprowadzenie może wpłynąć na znacznie zmniejszenie wartości odżywczej potraw-komentuje dr hab.lek. med Dariusz Włodarek z SGGW. Chcąc zachować jak największą zawartość witamin w potrawach, obróbka cieplna powinna trwać możliwie krótko. Dobrą metodą przyrządzania potraw jest gotowanie na parze.Podczas gotowania na parze nie dochodzi do wypłukania składników odżywczych z produktów, nie ma potrzeby dodawania soli czy tłuszczu. Jeśli zdecydujemy się na smażenie, to powinno odbywać się jak najkrócej z użyciem najmniejszej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Tak przygotowane zostały miętowe naleśniki ze świeżymi malinami i dressingiem malinowym. na patelni groszkowej.
Naleśniki wyszły bardzo delikatne,pyszne idealne na letni obiad, podwieczorek i śniadanie. Przepis pochodzi z warsztatów kilka razy powtórzyłam w domu. Moja rodzinka była zachwycona. Myślę ze warto je przygotować dla rodziny i gości :)