Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej- 1 kostka
margaryny- 1/2 szklanki
cukru- 1 łyżka
octu- 2
żółtka- 1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12%- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
jabłka-
cynamon-
lukierSposób przygotowania:1.
Margarynę siekamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy
śmietanę,
ocet,
żółtka i
cukier, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po kawałku
jabłka oprószonego
cynamonem, zawijamy rogi do środka, tak by powstał kształt koperty.3.
Ciastka układamy na blaszkę obsypaną
mąką i pieczemy ok. 15-20 min., w 180 stopniach, aż się lekko zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.4. Gotowe
ciasteczka studzimy, następnie lukrujemy, można posypać wiórkami kokosowymi.