Wykonanie
Ostatnio w modzie są
figi, markety prześcigają się w niskich cenach, a coraz więcej restauracji proponuje je wśród sezonowych deserów.
Figi mają swoje dobroczynne działanie przy niedokrwistości, chorobach żołądka oraz przeziębieniach. Zawierają też dużo potasu, a więc są przyjazne przy nadciśnieniu oraz błonnika, który obniża cholesterol. Jedzmy, więc
figi na zdrowie i dla przyjemności. Proponuję Wam banalny, ale pyszny przepis na
figi z
miodem i
jogurtem greckim. Skorzystajcie też z tych przepisów:
sałatka z
kozim serem i
figamifigi w miodzie i balsamicogrzanki z
figami i
kozim serem .
jogurt greckifiga1-2
orzechy3 łyżki
mioduJogurt wymieszać z jedną łyżką
miodu i przełożyć do pucharku.Na patelni podgrzać
miód, wrzucić
orzechy (bez łupin) i chwilę karmelizować.
Figę przekroić na ćwiartki, ułożyć na
jogurcie.Całość polać
orzechami w miodzie.