Wykonanie


Ufff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni.
Bułki z
dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane
czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi
bananami i
figą z dodatkiem
masła orzechowego. Czysta rozpusta!Takie poranki lubię!Zapraszam!


składniki:- 1 kg
mąki pszennej pełnoziarnistej- 20 g
drożdży świeżych- 2 g
soli- 6 łyżek
miodu- 1 łyżeczka
cukru do rozczynu- 500 ml ciepłego
mleka 3,2% tłuszczu- 4 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej
Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone
drożdże,
cukier i część ciepłego
mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.Ciasto podwoi swoją objętość.Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce.Odstaw na 20 minut. W tym czasie bułeczki wyrosną.Natnij je nożem.Posyp
czarnuszkąWstaw do nagrzanego piekarnika.Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.


Smażone
banany i
figi w sosie
kokosowo-
orzechowym:Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę
oleju kokosowego, smaż grube plastry
bananów i
figi. Oprósz
cynamonem, pod koniec smażenia dodaj
masło z
nerkowców (Primavika).Podajemy na gorącym bułeczkach
dyniowych.

Pięknego poranka!