Wykonanie
Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety.
Orzechy nerkowca - dodatkowo to jedne z najsmaczniejszych
orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających. Więcej przeczytaj tutaj .Najwięcej wartości zdrowotnych zachowują spożywane w stanie surowym.Stąd moja propozycja przygotowania pysznej
śmietanki z
orzechów nerkowca. Jest gęsta, gładka, kremowa i bardzo orginalna, przyjemna i lekko słodkawa w smaku. Jest świetną bazą do letnich deserów, naleśników,
lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych
owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i
sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula.
Składniki:200 g
orzechów nerkowca200 ml
wodyWykonanie:
nerkowce zalałam
wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz pominąćodlać
wodę z namaczania. Wziąć ilość
wody równą wadze
orzechów i zblendować
orzechy z
wodą na gładką masę. Ewentualnie dolać
wody do pożądanej konsystencjiSMACZNEGO !