Wykonanie
Takie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych
ciastek, te znikały w zawrotnym tempie.
Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone
pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21
ciastek. Piekłam je już dwa
razy i za każdym razem ilość była identyczna...Przepis znaleziony tutajSkładniki:- 310g
mąki orkiszowej typ750- 160g zimnego
masła- 40g
smalcu- 80g
ksylitolu lub drobnego
cukru trzcinowego- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 80g pokruszonych,* podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni- 3 łyżki
syropu z agawy, z
palmy kokosowej lub klonowego, itp.- 1 płaska łyżeczka naturalnego
proszku do pieczenia- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej (nie trzeba)* włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do
mięsaMasło i
smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami.
Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie.
Z powstałej masy odrywamy
male kawałki i toczymy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez.
Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10 minut do lodówki, W tym czasie nagrzał się piekarnik, a ja wypełniłam drugą blaszkę.Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.12-14 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia.
Odstawiamy blaszkę do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmujemy
ciastka z blaszki.Przechowujemy w zamkniętej puszce, do kilku tygodni.
Smacznego :-)