ßßß Cookit - przepis na Lekki sernik z jogurtów bałkańskich

Lekki sernik z jogurtów bałkańskich

nazwa

Wykonanie

Sernik jest bardzo szybki w przygotowaniu, lekki, miękki, a jego niewątpliwą zaletą jest to, że ma mało tłuszczu w masie serowej. Przepis pochodzi z opakowania jogurtu bałkańskiego - z doprecyzowaną przeze mnie ilością składników. Zadziwiające, że z jogurtu wychodzi najprawdziwszy sernik!
Składniki:
3 jogurty bałkańskie -po 340 gramów każdy
5-6 jaj (ja użyłam 6, rozmiar "m")
1/2 szklanki oleju (szklanka o pojemności ok. 250 ml)
1 1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe - o łącznej wadze 105 g
cukier wanilinowy - 3 płaskie łyżki stołowe na spód:
opakowanie herbatników (ja użyłam opakowanie ciastek czekoladowych i 4 ciastka z arachidami - o łącznej wadze około. 300 g
100 g margaryny Kasi
Wykonanie:
Ciastka na spód posiekać drobno w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Do tortownicy - wyłożonej folią aluminiową (zarówno spód, jak i oddzielna warstwa na boki) - zabezpieczającej później masę przed wypłynięciem - włożyć masę ciasteczkową, docisnąć łyżką, równomiernie ją rozkładając, wyrównać. Włożyć do lodówki na około pół godziny, żeby stwardniała.
Włączyć piekarnik do temperatury 160-170 stopni. (U mnie było 160). Grzanie z dołu i z góry.
Można przystąpić do zrobienia masy serowej: żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki (muszą być cały czas chłodne). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, budynie śmietankowe i jogurty bałkańskie. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (masa jest delikatna i lepiej nie używać do niej miksera).
Ubić białka na sztywno. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć ze sobą.
Wyłożyć w całości na masę ciasteczkową do tortownicy. Przykryć wierzch tortownicy folią aluminiową (żeby sernik zbyt mocno się nie spiekł - ja odkryłam folię dopiero przez ostatnie 20 minut pieczenia).
Piekłam 95 minut (na różnych forach kulinarnych podaje się czas pieczenia dla tego sernika 80 minut - ale dla mniejszej ilości masy - z dwóch jogurtów, dla mojego sernika to było zdecydowanie za mało).
Wyłączyłam piekarnik, pozostawiłam w cieple przez kolejną godzinę. Po ostygnięciu włożyłam do lodówki na jedną dobę.
Uwagi:
użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, do mniejszej proponuję zmniejszyć ilość masy. Piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu. Podawałam z sosem czekoladowym. To ciasto jest miękkie i trudno się go elegancko kroi - poza tym ma tendencję do pękania - co też miało miejsce w moim przypadku. Ciasto mi nie opadło.
P.S. Jogurt w Warszawie jest dostępny wszędzie. W dużo mniejszym mieście był z tym większy problem, ale znalazłam go w Netto i Tesco.
P.S. z dnia 21 11 2008: znalazłam ten przepis także tu, gdzie opisane są różne jogurty możliwe do wykorzystania do przygotowania tego sernika.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2008/07/lekki-sernik-z-jogurtw-bakaskich.html