Wykonanie

Ostatnio często mam ochotę na kuchnię indyjską, zwłaszcza na
curry. Od dawna miałam zamiar wykorzystać do jego przygotowania pastę z tamaryndowca, która ma bardzo charakterystyczny smak i ożywia każde danie. Tym razem zdecydowałam się na gęstą zupę
curry z
mlekiem kokosowym,
kurczakiem,
jarmużem i słodkimi
ziemniakami. Smakowała niesamowicie!
batatami i
jarmużem- 1 łyżka
oleju- 2 łyżki żółtej pasty
curry- 1 podwójna
pierś z kurczaka (500g)- 1 słodki
ziemniak (mały, 300g po obraniu)- 1 szklanka
wody- 2 łyżki pasty tamaryndowej- 200ml
mleka kokosowego- 6 garści
jarmużu1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej.2) Dodać żółtą pastę
curry i smażyć, mieszając, przez 2 minuty.3) Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka i podsmażyć.4) Dodać pokrojonego w kostkę
batata,
wodę,pastę z tamaryndowca i
mleko kokosowe.5) Gotować przez 20 minut, po czym dorzucić
jarmuż i gotować kolejne 5 minut.6) Podawać z plackami chapati lub naanami.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 660 kcal