Wykonanie
Dynia. Co w sobie kryje królowa jesieni?
Dynia, bo o niej
mowa, to jedno z tych warzyw, które nawet zajadane kilogramami nie zaszkodzi naszej figurze. 100 g dyni to mniej niż 30 kcal, a dodatkowo warzywo to bogate jest w szereg witamin i minerałów. Najważniejszy z nich to beta-karoten, który skutecznie chroni naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Kupując
dynię wybierajmy odmiany o najbardziej
pomarańczowym kolorze – to właśnie one zawierają najwięcej beta-karotenu. Warto wiedzieć, że to właśnie z niego nasz organizm produkuje witaminę A (retinol) która wspomaga nasz wzrok, przyspiesza regenerację skóry co skutecznie łagodzi również objawy trądziku.Atutem dyni są również jej pestki, które bogate są w magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawierają związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe) czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym oraz w profilaktyce chorób prostaty. Warto zatem dodawać
dyniowe pestki do jak największej liczby potraw, sałatek, kanapek, lub jadać same, jako przekąska zamiast
słodyczy.
Pestki dyni są kaloryczne (100 g to około 500 kcal) ale kaloryczność ta jest zasługą zawartych w pestkach dyni tłuszczy i to dobrych dla naszego organizmu tłuszczy, bo w 80% są one nienasycone. A jak wiemy nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z pestek dyni produkowany jest niezwykle cennym dla zdrowia
olej. Znakomita kombinacja zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych (około 80% łącznie kwasu linolowego i oleinowego) oraz 20% kwasu palmitynowego i kilka procent innych kwasów sprawia, że
olej ten jest lekkostrawny a dodatkowo posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Bogaty jest również w witaminy z grupy B (jak B1, B2, B6) oraz wit. A, C i E oraz wyżej wymienione minerały.
Olej z pestek dyni powinno spożywać się na zimno !!!
Dynia. Zastosowanie w kuchni.
Dynia świetnie nadaje się na zupy, nie tylko zupę krem, ale również jako składnik zup jarzynowych. Można przygotowywać z niej placki, farsze do pierogów, czy
cannelloni, można dodawać ją do potraw warzywnych jednogarnkowych jak np. lecho . Bardzo dobrze smakuje pieczona np. w formie ciasta oraz jako dodatek do dania głównego w formie puree.