ßßß
Kukurydziana tarta z wanilią to przepis na deser dla bezglutenowców . Kruchy spód z mąki oczyszczonej zastąpiłam spodem z płatków kukurydzianych, które podpieczone dają jeszcze lepszy efekt kruchości. Świeże owoce sezonowe to duża dawka antyoksydantów oraz właściciele niewielkiej liczby kalorii. Waniliowa masa łączy wszystkie składniki w jedną, rozpływającą się w ustach całość.Do przygotowania tarty potrzebne będą:KUKURYDZIANY SPÓD100 g płatków kukurydzianych70 g masłaMASA WANILIOWA250 ml śmietany kremówki 30%50 ml mleka1 budyń waniliowy1/2 laski wanilii2 łyżeczki brązowego cukruPodane proporcje wystarczą do przygotowania tarty w formie o średnicy 20 cm, czyli dla około 6 osób.Przygotowanie spoduPłatki kukurydziane łączymy z miękkim masłem (na godzinę przed przygotowywaniem spodu należy wyjąć masło z lodówki). Całość dokładnie mieszamy tak aby uzyskać masę którą swobodnie wyłożymy formę do tarty.Tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C około 10 minut aż płatki zarumienią sięNastępnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowanie masy waniliowejW rondlu łączymy śmietanę kremówkę z 1/2 świeżej laski wanilii (pachnie obłędnie:)) Całość powoli podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.W 30-50 ml mleka rozprowadzamy 1 opakowanie budyniu waniliowego, dodajemy do niego 2 łyżki brązowego cukru i, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i powoli przelewamy, cały czas mieszając do gotującej się śmietany kremówki.Całość podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.Odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowany wcześniej spód powoli zalewamy kremem waniliowym i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa stężała.Po upływie 2-3 godzin na wierzchu tarty z kremem waniliowym układamy świeże owoce sezonowe. Ja użyłam malin i borówek.I gotowe!





