Wykonanie
Koktajle warzywne,
owocowe i
owocowo-warzywne cieszą się ostatnimi czasy niebywałą popularnością. Są lekkie, sycące, niskokaloryczne i zdrowe, gdyż przez brak obróbki termicznej zachowujemy komplet witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach- oto argumenty przemawiające za włączeniem ich do codziennego jadłospisu. Koktajle mają jeszcze jedną ważną cechę – są bardzo szybkie w przygotowaniu, a w upalne dni świetnie nas ochłodzą.Do przygotowania koktajlu z
selera naciowego potrzebne będą:200 g
selera naciowego1
pomarańcza1
limonka50-100 ml
wody mineralnej1 łyżka
mioduPodane proporcje wystarczą do przygotowania koktajlu dla 2 osóbPrzygotowanie koktajlu
Seler naciowy myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia.
Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy również w drobne kawałki, przekładamy do naczynia z
selerem naciowym. Dodajemy 1 łyżkę
miodu.
Limonkę kroimy na pół, odcinamy po plastrze do dekoracji, z reszty
limonki wyciskamy sok który dodajemy do pozostałych składników. Do naczynia dolewamy około 50-100 ml
wody mineralnej, ewentualnie kilka kostek
lodu.Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania koktajlu o jednolitej konsystencji.Koktajl porcjujemy do szklanek, dekorujemy plastrem
limonki i liściem
selera naciowego.I gotowe!