ßßß
Koktajle warzywne, owocowe i owocowo-warzywne cieszą się ostatnimi czasy niebywałą popularnością. Są lekkie, sycące, niskokaloryczne i zdrowe, gdyż przez brak obróbki termicznej zachowujemy komplet witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach- oto argumenty przemawiające za włączeniem ich do codziennego jadłospisu. Koktajle mają jeszcze jedną ważną cechę – są bardzo szybkie w przygotowaniu, a w upalne dni świetnie nas ochłodzą.Do przygotowania koktajlu z selera naciowego potrzebne będą:200 g selera naciowego1 pomarańcza1 limonka50-100 ml wody mineralnej1 łyżka mioduPodane proporcje wystarczą do przygotowania koktajlu dla 2 osóbPrzygotowanie koktajluSeler naciowy myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia. Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy również w drobne kawałki, przekładamy do naczynia z selerem naciowym. Dodajemy 1 łyżkę miodu.Limonkę kroimy na pół, odcinamy po plastrze do dekoracji, z reszty limonki wyciskamy sok który dodajemy do pozostałych składników. Do naczynia dolewamy około 50-100 ml wody mineralnej, ewentualnie kilka kostek lodu.Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania koktajlu o jednolitej konsystencji.Koktajl porcjujemy do szklanek, dekorujemy plastrem limonki i liściem selera naciowego.I gotowe!



