ßßß Cookit - przepis na Jabłka prażone - idealne do szarlotki, owsianki czy naleśników (bez cukru).

Jabłka prażone - idealne do szarlotki, owsianki czy naleśników (bez cukru).

nazwa

Wykonanie

Zamknięte szczelnie w słoiku smaki jesieni. Słodkie, lekko kwaskowate jabłka, czekające w spiżarni by użyć ich zimą do naleśników, porannej owsianki lub jeszcze lepiej - do pysznej szarlotki. Mmmm.... już mi ślinka cieknie... Szykujemy więc słoiki i robimy jabłka prażone (bez dodatku cukru!), by zima nie była nam straszna! :)
Jabłka są moimi ulubionymi owocami jesieni. Szczególnie te najbardziej kwaskowate, tzw. "wykrzywiacze gęby". Sezon zaczynam papierówkami i antonówkami, a kończę go moimi ukochanymi boskopami. Potrafię bez mrugnięcia okiem i z wielkim zadowoleniem na twarzy zjeść te najbardziej kwaśne. To jabłka dla specyficznych podniebień, jednakże prażone, z dodatkiem odrobiny słodyczy i cynamonu zasmakują już każdemu. Najlepiej w świeżo upieczonej, cieplutkiej szarlotce lub w porannej owsiance .
Oj, brzmi cudownie, nieprawdaż?
A co, jeśli zamknąć ten smak jesieni w słoiku, tak by był dostępny dla nas przez cały rok? Abyśmy w każdy dzień o dowolnej porze mogli rozkoszować się ukochanym smakiem? Lub po prostu wyjadać go ze słoika? Proponuję więc zakasać rękawy, kupić skrzynkę jabłek i zabrać się do roboty. Przepis na prażone jabłka jest dziecinnie prosty i warty poświęconego mu czasu. Gwarantuję, że gotowy produkt wzbogaci niejeden zimowy posiłek czy ciasto.
Kochani, robimy jabłka prażone i to bez dodatku cukru !
wegańskie
(2 duże słoiki)
- 2 kg jabłek (najlepiej "szarlotkowych" typu szara reneta lub boskop)
- 1 szklanka ksylitolu / syropu klonowego / ewentualnie brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie - 3/4 szklanki rodzynek
Jabłka myję, obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w większą kostkę.
Do dużego garnka wkładam jabłka, ksylitol i smażę pod przykryciem przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają zmięknąć, ale muszą pozostać jeszcze w kawałkach*.
Wrzucam teraz cynamon (i ewentualnie rodzynki). Mieszam. Przekładam do wyparzonych słoików i wekuję lub od razu zajadam. Zawekowane używam jako nadzienie do szarlotki, naleśników lub dodatek do ryżu na mleku, owsianki .
*Pamiętajcie, długość prażenia jabłek zawsze zależy od ich konkretnej odmiany.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/11/jabka-prazone-idealne-do-szarlotki.html